← Terug naar keuringen

Ademlucht/ persluchtkeuring

Keuringsloket biedt de ademlucht-, of ook wel persluchtkeuring aan op locatie Sport Medisch Centrum Sparta Rotterdam, in Amsterdam, Utrecht en Nijmegen. Bij het Sparta stadion kunt u makkelijk parkeren. U krijgt direct een pasje mee. De keuring kost 125 euro.


Voor wie?

Bij de ademluchtkeuring beoordelen we de medische geschiktheid van de medewerker voor de functie. De medische functie-eisen zijn gesteld om veiligheidsrisico's en gezondheidsgevaar van de medewerkers en/of derden te voorkomen. We bieden twee ademluchtkeuringen: de ademluchtkeuring (SIR B niveau) en de ademluchtluchtkeuring met zwaar fysiek werk (SIR C niveau). Bij de SIR C keuring wordt ook een inspanningstest gedaan.

De perslucht/ademluchtkeuring is geschikt voor iedereen die een ademluchtmasker draagt of werkt met perslucht. Na een perslucht/ademluchtkeuring, beslist de keuringsarts of de werknemer wel of niet medisch geschikt is om een ademluchtmasker te dragen.

Deze keuring is verplicht indien de werkgever de werknemers met adembescherming of perslucht laat werken. De gezondheid van werknemers moet in orde zijn om zonder risico te kunnen functioneren met onafhankelijke adembescherming. Een medische keuring geeft hier duidelijkheid over en is bovendien wettelijk verplicht.

Geldigheid:

  • onder de 40 jaar: 3 jaar geldig

  • 40 tot 50 jaar: 2 jaar geldig

  • boven de 50 jaar: 1 jaar geldig

Welk type ademlucht/persluchtkeuring krijg ik?

De persluchtkeuring met zwaar fysieke werk is voor werknemers die in combinatie met het dragen van perslucht, ook zwaar lichamelijk belastend werk uit moeten voeren. Voor deze functie is het goed functioneren van het bewegingsapparaat, longen, hart en bloedvaten een uiterst belangrijke voorwaarde. Voor deze keuring wordt daarom een inspanningstest gedaan. U fietst dan zo’n 6 tot 8 minuten met elektrodes voor een hartfilmpje. Zo kunnen afwijkingen van het hart en de belasting gemeten worden.


Wat houdt de keuring in?

De keuring duurt één tot anderhalf uur en bestaat uit:

  1. Invullen vragenlijst gericht op functie-eisen

  2. Metingen: onderzoek van de urine, bloeddrukmeting, gehooronderzoek (audiogram), gezichtsscherpte-onderzoek op afstand, longfunctieonderzoek, elektrocardiogram in rust (hartfilmpje), inspanningstest (alleen bij zwaar fysiek werk)

  3. Lichamelijk onderzoek door arts (ogen, hart, longen, zenuwstelsel, evenwicht, houding en bewegingsapparaat)

  4. Indien nodig volgen aanvullende onderzoeken.