← Terug naar keuringen

PAGO

Het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) is een essentieel onderdeel van het gezondheidsbeleid binnen organisaties en draagt bij aan het waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers. De werkgever moet zijn werknemers volgens artikel 18 in de Arbowet periodiek een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) aanbieden. In de bouw sector is er de PAGO bouwkeuring van Volandis. Keuringsloket verricht deze keuringen ook, zie daarvoor de betreffende webpagina voor meer informatie.

Het Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek is een regelmatig terugkerend medisch onderzoek dat wordt uitgevoerd bij werknemers. Het doel van dit onderzoek is het vroegtijdig opsporen van gezondheidsrisico's die verband houden met het werk, evenals het monitoren van de gezondheidstoestand van de werknemers. Het PAGO heeft als hoofddoel het bevorderen van gezondheid en het voorkomen van gezondheidsproblemen die gerelateerd zijn aan de arbeidsomstandigheden.


Doelen van de arborichtlijn voor het PAGO

  • Het voorkomen van ziekte door werk

  • Het verbeteren van de gezondheid relevant voor werk

  • Duurzame inzetbaarheid

Hoe ziet een PAGO er uit voor de medewerker?

Belangrijke elementen van het Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek zijn onder andere:

  1. Anamnese en Inventarisatie: Tijdens het PAGO wordt er aandacht besteed aan de gezondheidsgeschiedenis van de werknemer en aan mogelijke blootstelling aan gezondheidsrisico's op de werkplek. Dit omvat vragen over gezondheidsklachten, medicijngebruik, en eerdere blootstelling aan schadelijke stoffen.

  2. Lichamelijk Onderzoek: Een grondig lichamelijk onderzoek wordt uitgevoerd om eventuele fysieke gezondheidsproblemen te identificeren. Dit kan variëren van het meten van de bloeddruk en het beoordelen van de longfunctie tot het controleren van de zicht- en gehoorfunctie.

  3. Aanvullende Onderzoeken: Afhankelijk van het type werk en de gezondheidsrisico's die daarmee gepaard gaan, kunnen aanvullende onderzoeken nodig zijn. Dit kan bijvoorbeeld een bloedtest, röntgenfoto's of andere specifieke tests omvatten.

  4. Advies en Preventie: Op basis van de resultaten van het onderzoek worden adviezen gegeven aan zowel de werknemer als de werkgever. Dit kan variëren van aanpassingen in de werkomgeving tot persoonlijke gezondheidsadviezen.

  5. Registratie en Follow-up: De resultaten van het Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek worden vastgelegd in het medisch dossier van de werknemer. Indien nodig wordt er een follow-up gepland om de gezondheidssituatie van de werknemer te monitoren.

Hoe ziet een PAGO er uit voor de werkgever?

  • Vooraf een analyse: Eerst wordt gekeken waar het PAGO uit moet bestaan en waar op gelet moet worden. Daarvoor worden de verzuimanalyse en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) bekeken en beoordeeld. Het PAGO wordt opgesteld, een offerte wordt uitgebracht en daarna uitgevoerd.

  • Planning: de PAGO’s kunnen op locatie van u als klant of op een van onze locaties worden uitgevoerd. In overleg worden de dagen verder afgestemd.

  • Naderhand een groepsrapportage: Voor het management en HR kan een managementrapportage worden gemaakt. Op groepsniveau wordt er gekeken naar (arbeids)risico’s en de gevolgen. Er kan worden vergeleken met de branche en er volgen conclusies en adviezen. In de arbobeleidscyclus wordt de rapportage meegenomen in de volgende Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) en voor de verzuimanalyse. We kunnen:

    • Gevolgen bekende risico’s beoordelen

    • Nieuwe risico’s ontdekken

    • Doelen voor preventie vaststellen

    • De beleving onder werknemers peilen

    • Vergelijken met de branche

Het PAGO is een belangrijk instrument om de gezondheid en veiligheid op de werkplek te waarborgen. Het draagt bij aan het voorkomen van arbeidsgerelateerde ziekten en het vroegtijdig opsporen van gezondheidsproblemen, wat essentieel is voor zowel de werknemers als de werkgevers. Het is belangrijk dat zowel werknemers als werkgevers actief deelnemen aan dit soort periodieke gezondheidsonderzoeken om een veilige en gezonde werkomgeving te waarborgen.